665 de copii din Sectorul 2 au ȋnvățat despre alimentație și un stil de viață sănătos, ȋn cadrul proiectului “Ai grijă de tine” | Mens Sana

665 de copii din Sectorul 2 au ȋnvățat despre alimentație și un stil de viață sănătos, ȋn cadrul proiectului “Ai grijă de tine”

Evoluția accelerată a tehnologiei, schimbarea bruscă a preocupărilor și stilul de viață modern vin la pachet și cu un set de consecințe mai puțin plăcute – un program de masă haotic,  consum crescut de alimente procesate, somn insuficient, stres, sedentarism și lipsa timpului “de calitate”, petrecut alături de familie și cei dragi. Toate acestea ȋși pun amprenta ȋntr-un mod negativ asupra sănătății noastre, iar efectele pot apărea ȋn cel mai scurt timp.

Ȋn acest context, Asociația pentru Educație și Sănătate MENS SANA, cu sprijinul Primăriei Sectorului 2, le-a explicat copiilor și adolescenților, dar și adulților din viața lor, adică părinților și profesorilor, care sunt regulile de bază pentru un stil de viață sănătos – mâncatul la ore fixe, ȋn cantități moderate, evitarea exceselor, păstrarea unui program constant de somn, exerciții fizice regulate, crearea unui echilibru ȋntre școală/job, activități gospodărești și relaxare.

“Cei mici au primit extrem de bine acest proiect și, spre uimirea noastră, a trainerilor, am descoperit că sunt chiar mai informați decât adulții ȋn ceea ce privește alimentația corectă și un stil de viață sănătos. De aceea, deși aveam 20 de seminarii prevăzute ȋn cererea de finanțare, am ajuns la 30 ȋntr-un timp foarte scurt. Mă bucur că autoritățile locale investesc ȋn astfel de proiecte, importante, zic eu, pentru comunitate. Mulțumesc Primăriei Sectorului 2, profesorilor și directorilor de școli care ne-au susținut pe toată durata implementării.”, a declarat psiholog Lorena Diaconescu, președinte al Asociației pentru Educație și Sănătate MENS SANA.

Ȋn cadrul proiectului “Ai grijă de tine”, ȋncepand din septembrie 2019, au fost susținute 30 de seminarii, ȋn 6 unități școlare din Sectorul 2, la care au participat 665 de copii și adolescenți, dar și 150 de adulți, părinți și cadre didactice.

Subiectele preferate de majoritatea participanților, rezultate ȋn urma analizei formularelor de feedback, au fost: respectarea orarului de masă, masa în familie, dependența de zahăr și de alimente nesănătoase, înțelegerea relației dintre emoție și mâncare. De asemenea, ei și-au manifestat dorința de a avea acces și la alte programe educaționale, precum: cursuri de educație sexuală, seminarii pe tema comunicării eficiente între adult și copil/adolescent sau dezbaterea problemei violenței în școli și metode de combatere ale acestui fenomen.

Asociația pentru Educație și Sănătate MENS SANA ȋnseamnă o echipă de psihologi, medici și specialiști ȋn diferite domenii. Ȋncă de la ȋnființare, a implementat zeci de proiecte de educație nonformală, care au vizat creșterea calității vieții indivizilor și grupurilor, dezvoltarea personală, sporirea interesului pentru studiu și cunoaștere. Asociația organizează și susține ateliere de lucru, seminarii și workshopuri pentru elevi, studenți, cadre didactice din ȋnvățământul universitar și preuniversitar și personal nedidactic din cadrul unităților școlare.