- Pe lângă educația de acasă și cea din instituțiile de învățământ, de ce metode educative/instrumente mai au nevoie copiii pentru o dezvoltare armonioasă?
Educația non-formală joacă și ea un rol important în dezvoltarea armonioasă a copiilor, iar teatrul este un veritabil instrument de dezvoltare personală. Chiar daca uneori pare că programul copiilor este foarte încărcat și poate deveni stresant, poate ar trebui totuși să revizuim structura activităților zilnice și să reconfigurăm programul în mod sănătos, alternând activitățile de timp liber cu activități de învățare și de instruire. Activitățile culturale îi relaxează pe cei mici, dar îi și ajută în dezvoltarea lor psiho-emoțională și le îmbogățesc universul interior.
- Tinerele generații de părinți au un acces mai mare la informații față de generațiile anterioare. Cum se reflectă acest lucru în educația copiilor?
Având în vedere că informația la care au acces părinții este destul de stufoasă și diversă, poate produce o oarecare confuzie, însă nu este singura cauză pentru care misiunea părinților nu este ușoară astăzi: copilul născut în era digitală este diferit de generația părinților lui. Provocarea oferită de folosirea tehnologiei și de modelarea percepțiilor, a comportamentului și a intereselor copilului nativ digital este una dificilă. Chiar dacă educația emoțională nu se realizează prin metodele clasice, pentru că azi copiii relaționează mai puțin în mod direct, cursurile de teatru, de dezvoltare personală, de pictură, desen, muzică și orice alte astfel de alegeri pot ajuta foarte mult. A frecventa sălile de teatru și cinematografele înseamnă pe de-o parte educație emoțională dar, pe de altă parte, înseamnă educarea publicului spectator și stimularea interesului copiilor pentru cultură.
- Care sunt, dupa părerea dumneavoastră, cele mai mari probleme în școlile românești?
Toate problemele cu care școala românească se confruntă astăzi sunt prioritare, de la comportamente indezirabile și calitatea relațiilor până la nevoia de a reaprinde interesul copiilor pentru studiu. Disciplina, atât de necesară pentru realizarea actului educațional, nu înseamnă limitare care aduce frustrare ci înseamnă trasarea unor limite sănătoase care favorizează obținerea unui climat potrivit și a unor performanțe școlare crescute.
- Ce măsuri ar trebui să ia profesorii și părinții pentru prevenirea bullying-ului?
Acest fenomen a luat o amploare foarte mare și, dacă privim spre cauze, vom observa că tocmai lipsa de empatie îi face pe copii și pe adolescenți să adopte un comportament prin care rănesc. Evident, nu putem vorbi despre empatie până nu ne preocupăm de educația emoțională pentru că un copil trebuie să cunoască și să recunoască emoția. Cum am putea preveni bullyingul? Prin educație corectă în familie, prin transmitea noțiunilor de bază în ce privește comportamentul pro-social, bunele maniere și modurile sănătoase de relaționare cu semenii. Atât în familie cât și la școală este necesară disciplina, respectarea regulilor și recunoașterea autorității adultului pentru că toate acestea îi dau copilului predictibilitate, siguranță emoțională și îl ajută să se simtă protejat.
- De la ce vârstă este recomandat ca cei mici să participe la diferite cursuri/acțiuni de dezvoltare personală?
Pentru toate etapele de dezvoltare a copilului există metode potrivite, chiar și pentru segmentul de vârsta 0-3 ani. Spre exemplu, pentru dezvoltarea motricității, pentru stimularea dezvoltării percepției copilului, a regulilor de interacțiune cu semenii, spectacolele Teatrului Ion Creangă, dedicate acestui segment de vârstă, sunt o recomandare pe care o fac cu toată responsabilitatea. De asemenea, cursurile de dans, de actorie, de desen și orice altă formă de dezvoltare personala prin arta ajută la învățarea comportamentelor dezirabile, presupun experimentarea unor situații de viață cu care se pot confrunta pe viitor, ajută la reducerea anxietății și la „vindecarea” timidității. Din fericire, aceste activități aduc beneficii imediate, dar și pe termen lung.
- Ce proiecte desfașurați în perioada aceasta, pentru copii?
În acest an am pus accent pe dezvoltarea emoțională de la vârste mici, respectiv pentru preșcolari și școlari, pe învățarea cuvintelor magice și a bunelor maniere astfel încât, pe măsură ce cresc, copiii să simtă plăcere și nu competiție în relația cu ceilalți, dar și să știe cum să evite sau cum să facă față unui conflict adoptând o atitudine care exclude violența, de orice fel.