Beneficiile educației prin teatru | Mens Sana

Beneficiile educației prin teatru

Educația prin teatru poate fi o soluție nouă de motivare a copiilor și de stârnire a interesului pentru ȋnvățare, pentru socializare ȋn mediul real și nu doar virtual, dar și o variantă foarte bună de a oferi diversitate ȋn procesul educațional. Astăzi, când răbdarea de a se concentra pe rezolvarea unei sarcini are un timp din ce ȋn ce mai scurt, teatrul este un exercițiu de antrenare a răbdării și de explorare a propriilor emoții, aceastea fiind condiții de bază pentru a dezvolta empatia.

Educația emoțională reprezintă o nevoie clară pentru copilul născut ȋn era digitală, dacă luăm ȋn considerare că utilizarea tehnologiei de la vârste mici reduce timpul de interacțiune directă cu semenii, iar abilitățile sociale se dobândesc, ȋn principal, din socializare ȋn viața reală. Fără educație emoțională nu putem vorbi de empatie pentru că, ȋnainte de a simți ce simte interlocutorul sau a ȋnțelege ceea ce trăiește acesta, copilul trebuie să identifice și să recunoască emoțiile.

Teatrul reprezintă o resursă importantă pentru a oferi exemple inspiraționale, modele de urmat, experiențe diverse ipotetice. Toate acestea ȋnseamnă, pentru public, indiferent de vârstă, o metodă de dezvoltare personală și nu doar divertisment.

Ȋn ipostaza de spectator sau ȋn cea de participant al unui curs de actorie pentru cei mici sau pentru cei mari, beneficiile sunt certe: dezvoltarea empatiei, modelarea sensibilității umane și o mai bună ȋnțelegere a propriilor experiențe de viață.

Asociația MENS SANA a oferit, și anul acesta, ateliere de educație prin teatru elevilor din Sectorul 2, cu sprijinul Primăriei locale. Proiectul ,,Mozaicul emoțiilor” s-a desfășurat ȋn perioada septembrie-noiembrie 2022, oferind o experiență inedită copiilor participanți.