Cum ne pregatim pentru inceperea noului an scolar in contextul pandemiei | Mens Sana

Cum ne pregatim pentru inceperea noului an scolar in contextul pandemiei

E drept, starea de incertitudine ne pune intr-o postura destul de incomoda si pe noi, adultii…pe noi, cei care avem sarcina de a-i pregati pe copii pentru o perioda despre care nu putem oferi detalii clare.

Trebuie insa sa explicam pe intelesul copiilor tot ce trebuie sa stie privitor la noile reguli si, evident, care este ratiunea acestor schimbari dar si care ar putea fi consecintele faptelor lor.

E bine de stiut ca e nevoie de predictibilitate pentru confortul psihoemotional al copilului si, daca in contextul pandemic nu putem face planuri concrete privind modul in care se vor desfasura cursurile, cel putin putem crea o stare de siguranta planificand alte activitati dezirabile, cum ar fi activitatiile de timp liber, cultivarea unor pasiuni/hobbyuri si, bineinteles vom plannifica timpul petrecut in familie.

As vrea sa subliniez faptul ca adutii ar trebui sa ii protejeze pe copii nu de realitatea pe care o traim azi cu totii ci de incarcatura emotionala pe care uneori, fara sa ne dam seama, o transferam si pe umerii lor manifestandu-ne teama si nemultumirea fata de incertitudine. Nu trebuie sa le ascundem faptul ca ne aflam intr-un context dificill. Asadar, trebuie sa le vorbim deschis, pe intelesul lor, sa construim scenarii posibile acceptabile, pe un ton linistit, in cuvinte familiare, poate chiar pe un ton de gluma sau prin metode ludice.

Pentru a destructura teama copilului este nevoie inainte de toate sa o cunostem si sa o intelegem, apoi sa vorbim cu copilul despre frica lui si sa incercam sa fim suportivi. E bine ca parintii sa cunoasca nevoia copiilor de a fi ascultati si de a fi intelesi. Pentru un randament bun in procesul de invatare este nevoie de un climat adecvat, adica liniste, calm, siguranta.

Chiar daca emotiile si relatiile se reconfigureaza in aceasta perioada, copiii trebuie sa se adapteze la noua situatie si, cu ajutorul parintilor, sa dea sens fiecarui lucru si sa caute beneficii si mici bucurii in rutina zilnica.

Atunci cand ii pregatim pe copii pentru noul an scolar, astazi, in contextul pandemiei, este important sa le spunem copiilor nu ca “urmeaza un an greu” ci doar ca va fi “diferit”.

Maniera in care ii prezentam viitorul, il va pregati pe copil pentru o perioada dificila pentru ca ii cream asteptari referitor la faptul ca “va fi greu” sau, din contra, ii vom starni curiozitatea si interesul fata de ceea ce va fi “diferit”.

Psiholog-psihoterapeut Lorena Diaconescu

Asociatia pentru Educatie si Sanatate MENS SANA