De ce suntem mai obositi dupa scoala online | Mens Sana

De ce suntem mai obositi dupa scoala online

Multi dintre copii dar si multe cadre didactice au putut remarca in cele cateva luni de scoala online ca oboseala este sporita desi participa la acelasi numar de ore de curs la care participau inainte de pandemie la scoala, fata in fata.

Explicatiile acestui fapt constau in intelegerea fenomenului si identificarea diferentelor aparute in programul zilnic dar si in comportamentul nostru atunci cand ne stabilim sarcini de rezolvat peste zi (ore de scoala online, teme pentru acasa etc).

Din punct de vedere vizual, zona pe care ne focusam atentia este mai ingusta iar comunicarea se reduce la forma comunicarii verbale, pierzand detalii importante din comunicarea nonverbala si paraverbala. Este adevarat ca scoala online si participarea la ore prin intermediul platformelor online presupune o uzura mai mare, o concentrare mai intensa si e firesc sa ne simtim mai obositi.

De asemenea, lipsa diversitatii sarcinilor pe parcursul a 5-6 ore in care se deruleaza scoala oline, presupune oboseala psihica si scaderea rapida a puterii de concentrare.

Daca in timpul orelor de curs suntem cu ochii pe ecranul laptopului, ideal ar fi ca in pauze sa alegem sa ne miscam, sa ne uitam pe fereastra sau sa alegem orice altceva decat a petrece timpul alocat pauzei pe telefonul mobil (instagram, youtube, facebook, tik tok etc). Desi pare un timp de relaxare in pauza, nu este altceva decat o sarcina similara, cu acelasi tip de concentrare.

De asemenea, desi timpul este o resursa importanta pe care o economisim pentru ca nu ne mai deplasam pana la scoala, acesta poate fi un beneficiu dar produce si efecte nedorite: lipsa de miscare precum si lipsa deplasarii dintr-un loc intr-altul, proces necesar pentru a aduce diversitate vizuala de care creierul nostru are nevoie pentru a se relaxa (contact vizual cu alte persoane, perindarea unor imagini si peisaje prin fata ochilor nostri, deconectarea pentru un timp scurt de la toate sarcinile etc).

Psih. Lorena Diaconescu