Ghidul alimentației corecte și combaterea obezității infantile, cu dr. Teodor Blănaru | Mens Sana

Ghidul alimentației corecte și combaterea obezității infantile, cu dr. Teodor Blănaru

Într-o lume în care obiceiurile alimentare nesănătoase par să se împletescă cu ritmul alert al vieții moderne, este crucial să aducem în prim-plan perspectiva unui expert în domeniul sănătății. Dr. Teodor Blănaru, medic specialist în Chirurgie Generală și Chirurgia Obezității, ne dezvăluie secretele unei alimentații sănătoase pentru copii și impactul acesteia pe termen lung.

Din experiența dumneavoastră, care sunt obiceiurile nocive ale copiilor, din punct de vedere alimentar? Fast food, dulciuri?

În primul rând comportamentele alimentare se învață în familie. Dacă privim părinții și copiii vom observa că, de obicei, aceștia seamănă mult. Asta se întâmplă datorită faptului că ei copiază comportamentul părinților. Porții prea mari, recompense sub formă de dulciuri, program neregulat al meselor, ciugulitul, fast food-ul sunt doar câteva dintre exemple.

 

Care sunt consecințele alimentației defectuoase, pe termen lung?

Pe termen lung, alimentația defectuoasă înseamnă obezitate, iar obezitatea determină boli precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2, boli osteoarticulare, infertilitate, depresie, risc crescut de cancer și multe altele care pot pune viața în pericol.

 

Ce alimente sunt importante și care sunt ,,interzise” pentru o dezvoltare armonioasă a celor mici?

Alimentele cât mai naturale, precum legumele, fructele, proteinele din carne, lactate, ouă, de asemenea, pâinea, pastele, orezul, cerealele, semințele, sunt importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. La polul opus, alimentele procesate, cu conținut ridicat de zahăr, cu diverși aditivi, sunt nocive pentru sănătate.

 

Ce principii alimentare ar trebui să respecte părinții atunci când gândesc mesele copiilor? Ce ne puteți spune despre programul de masă?

Farfuria ideală trebuie să conțină 50% legume, 25% proteine și 25% carbohidrați, obicei care ar trebui să se păstreze și în viața de adult.

Respectarea programului de masă este important deoarece odată ce se sare o masă copilul are tendința de a ciuguli, ceea ce crește riscul apariției obezității.

 

Statisticile arată că obezitatea ȋn rândul copiilor și adolescenților crește de la an la an. Ce număr de kilograme ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru părinți?

Înainte de a măsura kilogramele, sunt indicii precum faptul că hainele nu îi mai sunt corespunzatoare vârstei, că poate porțiile solicitate sunt prea mari, că oboseala se instalează rapid după activități fizice ușoare, care pot atrage atenția părinților. Mai departe pot fi utilizate curbele de creștere pentru evaluare, iar pediatrul stabilește unde se încadrează ca greutate.