Interviu Psiholog Iuliana Popa – colaborator al Asociatiei pentru Educatie si Sanatate MENS SANA | Mens Sana

Interviu Psiholog Iuliana Popa – colaborator al Asociatiei pentru Educatie si Sanatate MENS SANA

1. Care sunt cele mai importante efecte ale școlii online asupra elevilor?
Pentru multi elevi scoala reprezenta mai mult decat locul în care mergeau pentru a obtine informatii, era locul principal de relationare, iar, pe termen lung, sistemul online de invatare poate duce la deteriorarea relatiilor cu semenii de aceeasi varsta si chiar la aparitia unor probleme psiho-emotionale. De asemenea, pentru copiii prescolari si scolarii mici pentru care sistemul de invatare fata in fata este important, pot sa apara carente in procesul de invatare.
2. In ce mod s-ar putea schimba comportamentul copiilor ca urmare a izolării impuse de pandemie? Își vor pierde abilitățile de comunicare?
Lipsa relatiilor sociale, schimbarea in rutina lor poate duce la aparitia unor probleme de comportament. Izolarea este greu de dus si de catre noi, adultii, iar pentru ei va fi cu atat mai grea. Unii copii vor deveni furiosi, pot manifesta comportament agresiv sau chiar o regresie in interactiunea sociala.
Izolarea inseamna comunicare prin mesaje sau telefon cu ceilalti, iar acest lucru duce la aparitia unor carente la nivel de comunicare verbala si non verbala, insa putem vedea o imbunatatire in comunicarea copil-parinte deoarece acum au avut sansa se a petrece mai mult timp impreuna.
3. Puteți oferi 2-3 exemple de măsuri/soluții prin care părinții își pot susține copiii pt a traversa mai ușor aceasta perioadă dificilă?
Rolul parintelui este foarte important in aceasta perioada. El va trebui sa fie prezent, sa asculte copilul si sa-i valideze fiecare reusita, sa il sustina si sa il ajute in mod constant. De asemenea parintele va avea grija sa petreaca cu copilul un timp liber de calitate- jocuri de familie, plimbari in aer liber, gatit, desen etc.
Tot parintele trebuie sa fie atent ca programul copilului sa fie unul echilibrat cu pauze, somn, hrana si miscare.