PARINTII VOR SA STIE | Mens Sana

PARINTII VOR SA STIE

Pe parcursul unor ani de lucru cu copii, adolescenti si parinti, am remarcat o serie de curiozitati si de interese manifestate atat in randul copiilor cat si in cel al adultilor. Ce am observat in mod deosebit in timpul activitatilor online desfasurate in perioada pandemiei, a fost repretitivitatea unei intrebari adresate de parinti: “Ce nemultumiri au copiii nostri fata de noi?”

Si din nou ajung la constiinta faptului ca e o nevoie reala de a intelege cum functioneaza aceasta relatie, care e tipul de comunicare potrivit si, mai ales, necesitatea workshopurilor de parenting. Pentru ca vremurile se schimba cu o viteza neasteptata, pentru ca tehnologia ne-a transformat pe toti si pentru ca avem nevoie sa intelegem indeaprope nevoile copilului nascut in era digitala pentru a putea comunica cu el si pentru a-l ghida, e necesar sa intelegem cum s-a schimbat acesta si in ce mod putem controla diferentele dintre generatii.

Intrebarea enuntata mai sus este mult mai complexa decat pare la prima vedere: ea cuprinde informatia ca adultii nu inteleg suficient de bine trairile copiilor lor, ca isi doresc sa afle mai multe si chiar ca sunt dispusi ei, adultii, sa faca schimbari pozitive. Si pentru asta este nevoie de intelegere a unor aspecte mai profunde.

Desi lumea  a evoluat mult si conceptia “nu merg la psiholog pentru ca  nu am nevoie” s-a mai estompat, inca mai sunt unele persoane reticente. Totusi, chiar si asa, exista solutii constructive: participarea la workshopuri organizate de psihologi. Dupa prezentarea unor situatii teoretice, cu exemple reale si foarte intalnite in practica de cabinet, cu siguranta ca si cea mai reticenta persoana se va deschide si va pune intrebari.

Parintii de azi, destul de permisivi dar excesiv de protectori in cele mai multe cazuri, stiu foarte bine ceea ce fac copiii lor, unde se afla si cu cine dar cunosc mult prea putin despre emotiile pe care acestia le traiesc dar nu vorbesc despre ele, fie pentru ca nu stiu cum sa puna in cuvinte ceea ce simt, fie nu indraznesc.

Asadar, a invata cum sa stimulam copilul sa comunice, presupune pregatirea adultilor in acest sens si astfel, misiunea de a educa si ghida, nu va mai parea “misiune imposibila” mai ales in adolescenta.

 

Psiholog-psihoterapeut Lorena Diaconescu

Asociatia pentru Educatie si Sanatate MENS SANA