Teatrul pentru copii: O cale captivantă spre dezvoltarea celor mici | Mens Sana

Teatrul pentru copii: O cale captivantă spre dezvoltarea celor mici

În lumea spectacolelor de teatru pentru copii, actorul Ciprian Niculae de la Teatrul Ion Creangă din București aduce lumină și viață pe scenă. Cu o carieră dedicată celor mici, el ne dezvăluie cum teatrul poate fi o unealtă puternică în educația și dezvoltarea copiilor, oferindu-le oportunitatea de a explora, de a învăța și de a visa. În acest interviu captivant, Ciprian Niculae ne împărtășește experiența și viziunea sa asupra teatrului pentru copii și a rolului esențial pe care-l joacă în viața celor mici.

Când ați descoperit teatrul? Când ați decis că aceasta va fi meseria dumneavoastră?

Teatrul l-am descoperit de mic, pentru că părinții mei ne trimiteau pe mine și pe fratele meu la diferite activități, iar la un moment dat am fost la Clubul Micului Actor al doamnei Ileana Cârstea Simion, timp de doi ani. Apoi în clasa a noua, fiind la liceu cu profil de mate-info, mi-am dat seama că vreau să fac teatru. Primul imbold a fost la o oră de română, când doamna profesoară m-a chemat la catedră împreună cu colegul meu de bancă, fiindcă vorbeam în oră. Soluția ei a fost să ne pună să scriem împreună un scenariu și astfel mi-a insuflat dorința de a continua spre teatru.

Ce rol joacă teatrul în educația și dezvoltarea unui copil?

Teatrul poate fi o unealtă foarte folositoare în educația și dezvoltarea copiilor. Le stârnește imaginația și pot înțelege mult mai ușor anumite „povețe” pentru că le și văd, nu doar le aud. Se pot deschide orizonturi noi, plus că poți vedea „eroii” din poveștile preferate în fața ta.

De la ce vârstă ar trebui cei mici aduși la teatru sau alte evenimente culturale?

De la orice vârstă pot fi duși copiii la teatru, dar trebuie să se țină cont și de categoria de vârstă a fiecărui spectacol. Sunt spectacole pentru 0-3 ani, spectacole pentru 3-6 dar și 4+ sau 6+. E important să se țină cont de aceste categorii pentru buna percepție a celui mic vis-a-vis de teatru.

Cât de lungi sunt piesele pentru copii? Au răbdare cei mici să stea în scaune la un spectacol întreg?

Cum am spus și un pic mai sus, în funcție de categoria de vârstă, un spectacol poate avea de la 30 de minute la o oră și jumătate. În funcție de categorie, fiecare spectacol are specificul lui, cu mai multe sau mai puține replici, muzică, lumini. Spre exemplu, un spectacol de 0-3 ani este mai scurt, are puține replici, spre deloc, și se concentrează pe lumini, umbre, senzații, îndreptându-se foarte mult spre senzorial. Dacă spectacolul e bun și actorii cred cu tărie ceea ce fac, atunci și cei mici vor avea răbdare și nu se vor plictisi.

Cum reacționează un copil la prima lui interacțiune cu teatrul?

În general, cei mici sunt fascinați de tot ce se întâmplă, mai ales că e un loc nou pe care îl pot descoperi alături de părinții lor. Se mai întâmplă să vină prima dată la un spectacol care nu e pentru categoria lui de vârstă și atunci se poate speria sau se poate plictisi. Dacă aduci un copil mai mare la un spectacol 0-3 ani nu mai e la fel de atent și nu va avea răbdare; dacă aduci un copil de 3 ani la un spectacol de 6+ începe să plângă sau vrea să plece, fiind foarte multă informație, muzică mai tare sau lumini mai puternice.

Ce argument ați oferi părinților pentru a-i convinge să-i aducă pe cei mici la spectacolele de teatru?

Un argument poate fi chiar răspunsul la întrebarea numărul 2. Părinții ar trebui să îi aducă pe cei mici la teatru și pentru simplu fapt că pot petrece timp de calitate alături de ei, fiind un prilej de bună dispoziție pentru toată familia. După spectacole, de multe ori, părinții sunt la fel de fascinați și de bucuroși precum prichindeii lor. Venitul la teatru ar trebui să fie, pentru adulți, privit ca o oportunitate, nu ca o obligație și de-asta, cred eu, că nu trebuie să convingi pe cineva să vină la teatru.